Invald 2016. Stol nr 15.

Journalist och författare, född 1965. Reporter på Svenska Dagbladet under 25 år, varav tio år som kriminalreporter. Sedan 2013 författare på heltid.

Har skrivit ungefär 50 böcker, där hälften är på lättläst svenska. Många av böckerna handlar om brott mot kvinnor och barn, som våldtäkt och hedersrelaterat våld. Debuten Kort kjol från 1998 är fortfarande den mest lästa boken. Fyra är deckare för barn; serien Glasögonklubben, Snöspöket och Midsommartavlan samt den fristående Fågelöns hemlighet.

Mina tre deckare för vuxna handlar om sexhandel i Norrbotten (Till salu), om psykisk ohälsa (Gå på vatten) samt om människohandel (Operation Ormens huvud). Huvudpersonen Hedvig Ek arbetar som den första kvinnan i operativ tjänst vid Nationella insatsstyrkan tillsammans med kollegan Rafael Alba.  

Det är skarpa hjärnor och smarta intriger jag går igång på, snarare än muskler, vapen och hårdkokta typer. Därför var just Nationella insatsstyrkan en given arbetsplats för min polis. De skjuter inte särskilt ofta. De förhandlar i det tysta. De kan konsten att inte synas.

Min deckarläsning kan i korthet beskrivas som anglofil. Jag drar helst mot spionromaner och thrillers. Två saker får mig dock att helt tappa intresset: uppenbara sakfel och seriemördare. De senare finns ju, som alla väl pålästa deckarälskare vet, knappt alls i verkligheten. Jag slutar att läsa direkt när folk har ihjäl fler än två personer.

Hemsida: christinawahlden.se