Deckartips för sommarresan

Resa med romaner. Så heter serien som jag har dragit igång på Skånska Dagbladets kultursidor denna sommar. Tanken är att lyfta skönlitteratur som kan inspirera till resor, besök på spännande platser och kanske till och med användas som guideböcker på plats. Själv fastnade jag för att upptäcka min egen hemstad Lund genom skånska deckarförfattarens Mattias Edvardssons tre spänningsromaner som utspelas här – En osannolik historia (2016), En helt vanlig familj (2018) och En familjetragedi (2021).


Just deckargenren passar extra bra i det här resetemat. Så många serier och även fristående böcker har lyft fram nya spännande platser och lockat till besök just genom berättelser som lyfter fram kontraster, konflikter, sociala skillnader och också många gånger allt från historia, arkitektur, och politiskt styre till hur människor lever där – på gott och ont.


Jag hade nog aldrig hamnat på Shetlandsöarna om jag inte läst Ann Cleeves deckarserie därifrån och sett tv-serien som bygger på den. Självklart var det den varierade naturen, ödsligheten och skönheten som lockade men också isoleringen, de små, slutna ö-samhällena – närheten som kan vara både trygg och kvävande. Förmodligen hade jag inte heller blivit så förälskad i Glasgow om inte Denise Minas författarskap lockat mig dit och fått mig att se en stad i stor förändring. Och vem vill inte gå i Ian Rankin och hans kommissarie Rebus spår i Edinburgh eller besöka Oxford med både Colin Dexter och Cara Hunter i läsbagaget.


Jag är också ganska övertygad om att åtskilliga bofasta och turister på Österlen har Anders de la Mottes & Måns Nilssons pusseldoftande Österlendeckare Döden går på visning och Ett fynd att dö för i strandväskan denna sommar eller kanske Tina Frennstedts betydligt mörkare Cold Case-serie som växlar mellan Österlen och Malmö. Och blir man lockad till min hemstad Lund av det här inlägget kan man utöka läsningen med till exempel Joakim Zanders Ett ärligt liv eller varför inte Mårten Sandéns Petrinideckare.

Alldeles snart lämnar jag över ansvaret för Resa med romaner-serien och kultur- och nöjessidorna till min vikarie och går på efterlängtad semester. Först bär det i väg till Jämtland för lite lagom fjällvandring och andra naturupplevelser på Åreskutans baksida med omnejd. Då är det också dags för omläsning av Sly, Svenska Deckarakademins debutpristagare Sara Strömstedts första bok i en planerad serie om den bittra, före detta lokalredaktören Vera Bergström som med stor noggrannhet och en hel del kärlek tar med läsaren till just de trakterna.


När jag kommer hem igen är det inte omöjligt att jag tar mig till Köpenhamn över en dag eller två och inspireras av danska Katrine Engbergs Krokodilväktaren, Glasvinge och Vådaskott att se lite andra platser än de vanliga. Eller att se de vanliga med nya ögon. Hennes senaste Isola utspelas dessutom på Bornholm, liksom hennes landsmaninna Sara Blaedels Flickan under trädet, så dit är det också dags att ta sig snart.


Naturligtvis blir det också många semesterdagar i vår stuga långt inne i skogen i nordöstra Skåne. Just den trakten hittar man så vitt jag vet inte i någon deckare även om övervuxna ruiner, övergivna hus, hemliga kantarellställen, mörka skogssjöar, vindpinade kalhyggen och stora, steniga skogsområden definitivt skulle göra sig i genren. Kanske något att fundera över en regnig dag …

Gunilla Wedding