Frågvisa deckarförfattare träffar åklagare

Åklagarmyndigheten genomförde 10 oktober i samarbete med Svenska Deckarakademin en speeddejtingträff med 30 svenska deckarförfattare på Haymarket Hotel i Stockholm. Mycket uppskattat av alla inblandade.

Förväntansfulla författare, sprängfyllda av frågor, fick först en föredragning om en hel utredning av ett mord i Umeå 2017. Spännande som en deckare. Det fallet har åklagarna använt tidigare vid föredragningar. Nu fick de både fler och annorlunda frågor än vad de var vana vid.

I andra halvlek delade de nio åklagarna upp sig i lika många ämnen och författarna fick gå runt och speeddejta dem. Frågorna var om möjligt ännu fler nu och det gavs ingen tid för vila under de dryga tre timmar som evenemanget varade. Förutom en snabb snutfika.

Ämnena var: En dag på åklagarkammaren – En dag i domstolen. Rättsprocessen – Samarbetet med polisen. Tvångsmedel – Åklagare i verklighet och fiktion – Hur är en åklagare? – Åklagarrollen – Grov organiserad brottslighet. Narkotika – Brott i relation. Brott mot barn – Mord och sexualbrott.

Detta är andra gången som Svenska Deckarakademin samarbetar med någon rättsvårdande myndighet. Första gången var det Rättsmedicinalverket. Eftersom efterfrågan på liknande aktiviteter är stor kommer fler att följa. Förhandlingar pågår.

Text och foto: Nisse Scherman