Glöm inte bort att prata om böcker!

Hösten 2019 gick jag och min dåvarande kollega Pernilla Ekdahl en poddkurs som vidareutbildning för journalister. Vi hade bägge arbetat som kultur- och nöjesjournalister länge och kände att det var dags att lära sig något nytt och hänga med i utvecklingen.

Efter en lyckad och inspirerande vecka med nyfikna kollegor och en suverän poddlärare kände vi oss redo att använda våra nya kunskaper. Frågan var bara vad vi skulle göra podd om? Eftersom vi delar en passion för deckare och ofta slösade värdefull arbetstid på att diskutera vad vi läst eller sett i genren föll det sig naturligt med en pratpodd om deckare där vi skulle nörda ner oss i genren på olika sätt. Prata om nyheter och gamla omläsningar och trender och även intervjua aktuella och lokala författare. Tv-serier och filmer i genren skulle också få plats liksom true crime-poddar

I januari 2020 släppte vi första avsnittet av ”Deckardårarna” och efter det har vi bara fortsatt och fortsatt. Ungefär en gång i månaden träffas vi, på arbetstid, i Pernillas vardagsrum med en rejäl hög böcker och någon slags plan och ibland också inspelade författarintervjuer klara. Vi har hunnit med allt från ö- och snö-deckare till deckare från olika länder och områden, sommarmord, påskekrim och lite skräck och vi har också gett varandra läxor i allt från Maria Lang till David Baldacci, pratat jämlikhet i genren och hyllat jubilarer. Vi har till och med gjort liveinspelningar vid två tillfällen. Och spelat in utomhus.


Podden har aldrig blivit den där jättesuccén vi naturligtvis hoppades på från början men den har ett hyfsat stort gäng trogna och engagerade lyssnare och vi har dessutom så roligt när vi spelar in. Lite mindre roligt är det kanske för Pernilla när hon klipper bort alla harklingar och liksom… Sedan det där första avsnittet har våra tidningar bytt ägare och vi jobbar inte längre ihop på samma kultur- och nöjesredaktion – Pernilla är numera krimreporter medan jag fortsätter som kultur- och nöjesredaktör. Men, att prata om deckare tillsammans är fortfarande lika roligt och nu kan vi dessutom fylla på med Pernillas upplevelser ute i den kriminella verkligheten.

Det här att få prata med någon annan om böcker jag läst gör mig minst lika lycklig som att läsa dem. Det fördjupar läsupplevelsen och ger alltid nya perspektiv. Det är samma med Svenska Deckarakademin och våra läsgrupper där vi läser årets utgivning och så småningom utser bästa svenska kriminalroman, bästa debut, bästa till svenska översatta kriminalroman med flera. Det är ett gigantiskt, slitigt arbete men också så roligt i de chatgrupper vi har där vi diskuterar våra läsupplevelser och får argumentera för det vi tycker om och inte tycker om.

Lika roligt är det så klart i den lilla bokcirkel jag är med i där vi, väldigt oregelbundet, träffas för att prata om en bok som någon av oss har valt och som alla har läst.
Så här kommer en påminnelse i semestertider när hängmatteläsningen är som mest intensiv. Glöm inte att kliva ur den där hängmattan ibland och dra igång ett samtal om boken du läst. Ta det vid fikabordet, i glasskioskkön eller över ett glas vin på kvällen. Kanske är det till och med dags att starta en bokcirkel. Eller varför inte lyssna på Deckardårarna.
Trevlig sommar!

Gunilla Wedding