Sune Lundquist

1911-1975
Invald 1971.
Pseudonym: Vic Suneson.

In memoriam av Johan Wopenka

Vic Suneson räknas som ett av de stora namnen under den svenska pusseldeckarens ”gyllene era” 1946-65. Han skrev dock flera olika typer av kriminallitteratur, från traditionella pussel till thrillers om modern brottslighet, vanligen med betoning på psykologiska aspekter. Under åren 1948-75 producerade han 31 romaner och novellsamlingar i genren, plus två ungdomsdeckare.

Lundquist var utbildad civilingenjör, och verksam som bl.a. byrådirektör i civilförsvarsstyrelsen. Han var bosatt i Stockholm, och det är också där många – men visst inte alla – hans deckare utspelar sig.

Sunesons mest kända problemlösare är kommissarie Kjell Myrman, samt dennes högra hand och – så småningom – efterträdare O.P. Nilsson. Flera av böckerna har inslag som på sin tid var inte bara originella utan också experimentella – t.ex. är några av böckerna snarast polisromaner av modernt snitt. Bland de mest läsvärda finns Är jag mördaren? (1953), Vem av de sju? (1967) och O.P. Nilssons eget fall (1975). De ger goda exempel på hans bredd och kvaliteter. Han var också en av den tidens få svenska kriminalförfattare som satsade på novellsamlingar.

andra TIDIGARE HEDERSledamöter