Med hopp om en dansk vår

”Ni har så många starka deckarförfattare själva i Sverige så det är inte konstigt att det är svårt för danska författare att få plats på den marknaden. Men det ser ut som det öppnar upp mer nu och att man gärna vill ha dansk krimi också.”
Det här konstaterade den danska deckarförfattaren Sara Blaedel när jag intervjuade henne i förra veckan med anledning av det äntligen är dags för Flickan under trädet, hennes tionde kriminalroman i serien om polisen Louise Rick och hennes bästa väninna journalisten Camilla Lind, att komma ut på svenska.

Sara Blaedel är en av de mer välutgivna danska deckarförfattarna i Sverige. Hennes skönlitterära debut, Pulver, som också är den första i Rick/Lind-serien kom på svenska 2006 och sedan dessa har de flesta, men inte alla, kommit på svenska på lite olika förlag.

Nu gör förlaget Polaris en rejäl nysatsning på Blaedel på svenska. Hennes trilogi om Ilka Jensen som ärver en begravningsfirma i USA av sin pappa gavs ut i snabb takt 2020/2021 och nu är det alltså Rick/Lind-seriens tur. Flickan under trädet är Blaedels återvändande till serien efter fem år och den kom ut i Danmark redan 2019. I Danmark finns redan ytterligare en ny del i serien, Den tavse enke, som kom 2020. Den kommer nu också på svenska redan i maj med titeln Den tigande änkan. Dessutom finns hela Rick/Lind-serien som ljudböcker och i höst kommer spännande nog också Sara Blaedels samarbete med Grönlandsbosatta deckarkollegan Mads Peder Nordbo på svenska. Den danska titeln är Opløst och vad den ska heta på svenska är inte klart än.

För en skånsk deckarnörd är Köpenhamn – ja hela Danmark – betydligt närmre än stora delar av Sverige och jag har alltid försökt följa den danska deckarutgivningen och läsa så mycket som möjligt. Med jämna mellanrum hittar någon av dem ut på den svenska bokmarknaden och några, som till exempel Leif Davidsen och Jussi Adler-Olsen, stannar också kvar. Andra, som till exempel Sara Blaedel då och Elsebeth Egholm, kommer och går och vill man följa dem får man läsa växelvis på svenska och danska. Men precis som Blaedel säger i inledningen av mitt inlägg kan man kanske ana en öppning. De senaste åren har till exempel de två nya danska stjärnskotten Katrine Engberg och Anne Mette Hancock också hittat till den svenska marknaden liksom Sara Blaedels samarbetspartner Mads Peder Nordbo och förra året även Jenny Lund Madsen med den underhållande Trettio dagars mörker.

Och det finns förhoppningar om en riktigt fin dansk vår i år. Förutom Sara Blaedels Flickan under trädet och Den tigande änkan kommer till exempel Anne-Mette Hancocks Pitbull i mars och Jussi Adler Olsens Natriumklorid i april. Glöm heller inte att det går riktigt bra att läsa på danska också, även för den som inte är skåning.

Tio danska deckarfavoriter (som finns på svenska):
Fröken Smillas känsla för snö av Peter Høeg (1992)
Paparazzons heder av Leif Davidsen (2000)
Ö-morden av Gretelise Holm (2003)
Personskada av Elsebeth Egholm (2005)
Dinosauriens fjädrar av Sissel-Jo Gazan (2008)
De bortglömda av Sara Blaedel (2011)
Krokodilväktaren av Katrine Engberg (2016)
Flickan utan hud av Mads Peder Nordbo (2017)
Likblomma av Anne-Mette Hancock (2017)
Trettio dagars mörker av Jenny Lund Madsen (2020)

Gunilla Wedding