Invald 1981. Stol nr 1.

Akademins sekreterare i två treårsperioder. F n mer eller mindre dygnet-runt-sysselsatt i urvalsgruppen (”utländska A”) för nomineringar till priset för Årets bästa till svenska översatta kriminalroman.

Född 1940 i Stockholm, uppvuxen i Köping och läkarutbildad på Karolinska Institutet. Hösten 2005 pensionerad efter nära 40 år som psykiater, först på Danderyds sjukhus och senare inom öppenvården. Sakkunnig i ett flertal länsrätter och föredragande i ett av Socialstyrelsens rättsliga råd.

Pendlar på fritiden mellan en villa i Sollentuna och en liten stuga i Tjust, Småland, hustru medföljer och – i baksätet – två katter, Dina och Esmeralda Durling.

Övergav på grund av bristande musikalitet en tidigare tänkt karriär som fagottist och satsade i stället helt och fullt på deckargenren. Mångårigt verksam i den nyligen avsomnade Föreningen Kriminalförfattare i Stockholm, är f n en av nio likasinnade i NovellmästarnA. Och därtill medlem i Skönlitterära Föreningen Stockholm Nord, Sveriges mest kulturaktiva sällskap.

Medverkat i ett stort antal antologier, är översatt till ett halvdussin språk och har inhöstat såväl SvDA:s debutpris (för Gammal ost, 1971) som dess pris för Bästa svenska kriminalroman 1983 (Lugnet efter stormen) liksom även Expressens dåvarande utmärkelse Sherlock för samma bok. Har skrivit ett hundratal deckarnoveller, essäistik och deckarrecensioner på olika håll och kanter.

Håller gärna föredrag – på sjukvårdsinrättningar, bibliotek och pensionärsträffar m m – över ämnen han behärskar eller tror sig kunna.

Bibliografi

– Vägs ände 2005

– Domaredans 2001

– Vilddjurets tal 1999

– Komma till skott 1996

– Tills döden förenar oss 1993

– Synnerliga skäl 1990