Christina Wahldén

Invald 2016. Stol nr 15.

Journalist och författare, född 1965. Reporter på Svenska Dagbladet under 25 år, varav drygt tio år som kriminalreporter. Sedan 2013 författare på heltid.

Har skrivit närmare 80 böcker, för barn, unga och vuxna. Många handlar om brott mot kvinnor och barn, som sexualbrott och hedersrelaterat våld men också om organiserad brottslighet. Debutromanen Kort kjol från 1998 handlar om våldtäkt.

Har skrivit tre deckartrilogier för vuxna:

Den första (Till salu, Gå på vatten och Operation Ormens huvud) handlar om Hedvig Ek och Rafael Flores Alba vid Nationella insatsstyrkan.

Den andra (Nämn inte de döda, Cyklonvarning och Enbart kvinnor) utspelar sig i Darwin i norra Australien med poliserna Bluey och Jess och den lilla vallabyungen Mango.

Den tredje nu pågående (Sedlighetsbyrån och Förbjuden ingång är hittills utgivna) utspelar sig 1944 på östra Gotland och i Stockholm. Polissystrarna Rut och Svea ingår i en hemlig cell tillsammans med grevinnan Lussan Kagg och hennes motståndskvinnor.

För barn finns bland annat trilogin om Hawa som vill bli polis (Falafelflickorna, Tack för allt och I god tro).

Läser själv mest översatta kriminalromaner. En favorit är brittiska Elly Griffiths och då särskilt hennes serie om Harbinder Kaur. Agatha Christie och John le Carré är andra klassikerfavoriter.

Foto: Joel Nilsson

Hemsida »

andra ledamöter