Nisse Scherman

Invald 2014. Stol nr 13.

Akademins skattmästare mellan vårmötena 2016 och 2022.

Född 1949. Pensionerad. Bosatt i Stockholm. Större delen av hans yrkesverksamma liv har han ägnat åt bokhandelsverksamhet. Till en början i Akademibokhandeln, och avslutningsvis hos Klackenbergs Böcker & Papper. Han har även varit controller hos Tidningen Vi, innehaft posten som förbundskapten för det Svenska Dartlandslaget i 10 år och är fortfarande Gudfader för det franska landslaget i samma sport. Han sitter nu i styrelsen för Sällskapet Deckarvännerna.

Han skriver recensioner i Dast Magazine och på den egna bloggen. Han innehar Sveriges största privatsamling av svenska kriminalromaner.

Han började läsa deckare i femårsåldern. Mammas julklappsböcker (Maria Lang & Stieg Trenter) stavade han sig långsamt igenom. Därefter blev det uppslagsverket Nordisk Familjebok Band 1, och han är därför en hejare på allt som börjar på A. Efter att ha vunnit Bo Lundins Århundradets svenska deckare i ett lotteri 1993 upptäckte han att han hade c:a 300 av de nämnda böckerna i sina hyllor och började samla, läsa och skriva om dem. Och på den vägen är det.

Foto: Bo Lundin

Dast Magazine »
Blogg »

andra ledamöter