Gunilla Wedding

Invald 2007. Stol nr 8.

Jag är en deckartokig kulturvetare och journalist som arbetar som kultur- och nöjesredaktör på Skånska Dagbladet. På kultursidan skriver jag allt från nyhetsartiklar och intervjuer till krönikor och teater- och bokrecensioner men har extra fokus på deckarrecensioner och har en egen deckarspalt en gång i månaden där jag recenserar nya böcker inom genren. Jag har också en deckarblogg och gör tillsammans med min före detta kollega Pernilla Ekdahl podden Deckardårarna.
Min akademiska utbildning startade med Kulturvetarlinjen på Lunds Universitet och avslutades med en ettårig journalistutbildning, även den på Lunds Universitet. Under min universitetstid hann jag bland annat med att skriva en C-uppsats i Drama-Teater-Film med titeln ”Pandoras ask – en jämförande studie av kvinnoskildringen i tre filmversioner av James M Cains roman The postman always rings twice”.

Deckare har jag läst så länge jag har kunnat läsa och började naturligtvis med Ture Sventon, Fem-böcker, Kitty-böcker och tvillingdeckarna för att sedan via Maria Lang, Agatha Christie och så småningom Dorothy Sayers börja forma min alldeles egna smak. Jag är extra intresserad av de kvinnliga hjältarnas roll och utveckling inom genren och bland mina favoritförfattare finns till exempel Val McDermid, Denise Mina, P D James, Sara Paretsky, Karin Slaughter, Tana French och så klart svenska Kerstin Ekman. Ekmans Händelser vid vatten är för övrigt den bästa deckaren som skrivits. Möjligen med undantag av Dorothy Sayers Kamratfesten.

När jag blev invald i Svenska deckarakademin kändes det både som en ära och som ett privilegium att få möjligheten att tillsammans med andra lika deckartokiga som jag själv få arbeta för kriminallitteraturens bästa.

Förutom att jag skriver deckarrecensioner för Skånska Dagbladet har jag även skrivit recensioner för numera nedlagda deckartidskriften Jury och medverkat i porträttboken ”13 svenska deckardamer” (BTJ) – där jag skrev om Helen Tursten – och även i samlingen ”221 bra deckare du bör läsa innan du dör” (BTJ).

E-post »

andra ledamöter