Kerstin Bergman

Invald 2011. Stol nr 12.

Kerstin Bergman (1970–) är docent i litteraturvetenskap och deckarrecensent. Hon är redaktör för ”Deckarnas svenska landskap: Från Skåne till Lappland” (2014) och författare till ”Swedish Crime Fiction: The Making of Nordic Noir” (2014), ”Kriminallitteratur: Utveckling, genrer, perspektiv” (2011, med S. Kärrholm) och ”Swedish Noir Cocktails” (2022 med H-O Öberg), samt till en stor mängd akademiska och populärvetenskapliga artiklar om deckare på svenska och engelska. Som skribent, föreläsare, moderator och redaktör inom deckarområdet driver hon företaget CrimeGarden och bloggar om deckare på crimegarden.se

Kerstin har recenserat deckare i svensk dagspress sedan 1997, numera skriver hon för Gota Medias tidningar. Hon medverkade även som recensent och skribent i ”Jury” 2005–2008.

2020 debuterade Kerstin också som deckarförfattare med ”Oskuld och oleander”, den första boken om Iris Bure. Uppföljaren ”Förgätmigej” kom 2021, och tredje delen i serien, ”Ekarvet” 2023. Böckerna är deckare av det ’snällare’ slaget där spänningen byggs upp genom stämningar, miljöer och relationer, snarare än genom action och våld. De har beskrivits som litterära och uppskattas ofta även av läsare som inte vanligtvis gillar deckare.

Foto: Andreas Gruvhammar 

Hemsida »
E-post »

andra ledamöter