Jan Arnald

Invald 2018. Stol nr 19.

Har skrivit cirka trettio böcker, varav två tredjedelar som deckarpseudonymen Arne Dahl. Översatt till över trettio språk. Fått och blivit nominerad till deckarpriser i Sverige, Tyskland, Danmark, Nederländerna, Storbritannien. Mottog 2019 det europeiska kriminalromanpriset European Crime Fiction Star Award (Ripper Award) för sitt samlade verk.

Fil.dr. i litteraturvetenskap och lång bakgrund som kritiker och tidskriftsutgivare samt författare i eget namn till böcker utanför deckargenren.

Deckarskrivandet tog sin pseudonyma början 1998 med sviten om A-gruppen, Rikskriminalpolisens speciella enhet för våldsbrott av internationell art, med huvudpersoner som Paul Hjelm, Kerstin Holm, Arto Söderstedt, Jorge Chavez, Sara Svenhagen, Gunnar Nyberg, Viggo Norlander och Jan-Olof Hultin. Böckerna i endekalogin – som också blev en TV-serie som kort och gott hette Arne Dahl – är:
– Misterioso (1999)
– Ont blod (1998)
– Upp till toppen av berget (2000)
– Europa Blues (2001)
– De största vatten (2002)
– En midsommarnattsdröm (2003)
– Dödsmässa (2004)
– Mörkertal (2005)
– Efterskalv (2006)
– Himmelsöga (2007)
– Elva (2008)

A-gruppen muterade sedan, fick internationell karaktär och blev baserad hos Europol i Haag, Nederländerna, under namnet Opcop – en hemlig men högaktiv operativ enhet som ägnar sig åt internationell brottslighet i Europa och världen. Böckerna i kvartetten är:
– Viskleken (2011)
– Hela havet stormar (2012)
– Blindbock (2013)
– Sista paret ut (2014)

Den följande sviten om säkerhetskonsulterna Sam Berger och Molly Blom har en annan karaktär, en internationellt mycket uppskattad blandning av tät psykologisk thriller och spionroman. Böckerna i kvintetten är:
– Utmarker (2016)
– Inland (2017)
– Mittvatten (2018)
– Friheten (2020)
– Islossning (2021)

Därefter har två nya serier påbörjats, varav en är ett kreativt samarbete med deckarkollegan Jonas Moström.

Den första serien handlar om den nystartade NOVA-gruppen vid Noa, ledd av Eva Nyman som har ett dunkelt förflutet, och inleddes med boken:
– I cirkelns mitt (2023)

Den andra serien heter True Fiction, kan kanske insorteras i genren ”meta-thriller” och handlar om hur bestsellerförfattaren Tom Borgs ohyggliga skrivkramp bryts med drastiska medel. Den första boken är:
– Skaparen (2024) – med Jonas Moström 

Som en personlig slutpunkt kan jag jag bara säga att jag inte är särskilt genrefixerad, utan älskar alla sorters spänningsromaner – så länge de har hjärna, hjärta, stil, mening och genuin originalitet. Om jag ser en transportsträcka osäkrar jag min revolver.

andra ledamöter