Dagmar Lange

1914-1991
Invald 1971. Utträde på egen begäran 1973.
Pseudonym: Maria Lang.

In memoriam av Johan Wopenka

Även om Sverige haft, och främst runt år 2000 fått, ett större antal nya uppskattade kvinnliga kriminalförfattare, råder det föga tvivel om att pesudonymen Maria Lang fortfarande är ”Deckardrottningen” för många. Under åren 1949­-90 skrev hon sammanlagt 42 romaner och en novellsamling i genren – plus fyra ungdomsdeckare och en självbiografi. I samtliga romaner och novellsamlingen medverkar kommissarie Christer Wijk.

Dagmar Lange var lärare och senare rektor i Stockholm. Hon verkade också som bl.a. musikkritiker, och var en flitig samhällsdebattör med en feministisk profil. Efter pensioneringen flyttade hon till barndomsstaden Nora, som i lätt förklädnad under namnet Skoga är miljö för många av hennes kriminalhistorier.

Som Maria Lang skrev hon traditionella pusseldeckare, som på sin tid nådde höga försäljningssiffror – endast Stieg Trenter fann lika många läsare. Sin storhetsttid hade hon under 1950- och 60-talen. Bland de mest läsvärda romanerna kan nämnas debuten Mördaren ljuger inte ensam (1949), Se, döden på dig väntar (1955) och Kung Liljekonvalje av dungen (1957).

andra TIDIGARE HEDERSledamöter