Kjell-Olof Bornemark

1924-2006
Invald 1989. Utträdde 1992.

In memoriam av Johan Wopenka

Kjell Olof Bornemark hade en brokig bakgrund. Av det han berättade om sig själv framgår att han var en mångsysslare, verksam som bl.a. sjöman, journalist, presschef, bibelförsäljare och fastighetsmäklare. Dessutom var han spelexpert, och försörjde sig periodvis som yrkesspelare med trav som specialitet.

Som författare debuterade han 1982, uppmuntrad av ledamoten i Svenska Deckarakademin, Hans Stertman, med thrillern Legat till en trolös, en lågmäld, psykologisk agentroman som skildrar tillvaron för underrättelsetjänsternas gräsrötter i en tid då de i bokstavlig bemärkelse var brickor i ett politiskt spel där reglerna kunde ändras från dag till dag, och där ingen visste vad eller vem man egentligen kunde lita på. Boken tilldelades såväl Svenska Deckarakademins debutantpris som en Sherlock.

Det blev ytterligare sju romaner, flera av dem med samma tema som debuten – nämnas kan Kontrollören, en av Bornemarks allra bästa. Men han skrev även andra typer av kriminallitteratur. Skyldig utan skuld är baserad på Palmemordet, och Bornemarks mest kända verk; boken fick också Svenska Deckarakademins svenska pris. Sina kunskaper om spel använde han i sin sista roman, Spelaren 1994, medan hans kärlek till och intresse för Irland kommer till synes i Förgiftat område.

1994 lämnade Bornemark dock från den kriminallitterära scenen, lika snabbt och oväntat som han beträtt den, och utträdde i samband med detta ur Deckarakademin på egen begäran. Efter sig lämnade han en handfull romaner som med sina fina psykologiska porträtt och trovärdiga skildringar av de internationella underrättelsetjänsternas verksamhet gör honom i högsta grad minnesvärd. Böckerna översattes också till en rad språk, bl.a. engelska, franska, tyska och japanska.

 

Bibliografi:

– Legat till en trolös 1982.

– Skiljelinjen 1983.

– Förgiftat område 1984.

– Handgången man 1986.

– Skyldig utan skuld 1989.

– De malätna 1991.

– Kontrollören 1992.

– Spelaren 1994.

Foto: Bo Lundin

andra TIDIGARE HEDERSledamöter