Olov Svedelid

1932–2008
Invald 1976.

Presentationen publicerades ursprungligen som förord till en novell i Föreningen Kriminalförfattare i Stockholms antologi ”Långt till gryningen” (Vallentin förlag, 1995).

Svedelid är född 1932-08-26 i Stockholm. Han ansåg sig redan i koltåldern predestinerad att bli författare men debuterade först 1964 med ”Döden tystar mun”, en kriminalroman i Malmömiljö. Då hade han släppt idéerna om att förändra världen med symboliska, språkupplösande och givetvis djupa skildringar av inre skeenden. Efter att, kanske sist av alla, ha insett att han är berättare i den episka stilen, har han blivit den trogen.

1972 utkom ”Anmäld försvunnen”, den första i raden av många polisromaner med den ofta hårt prövade kriminalinspektören Roland Hassel. Den blev omskriven och prisbelönt och Svedelid kunde byta upp sig till en inte fullt så gammal bil. Det har blivit många fler priser sedan dess. Hassel har på medial väg klagat på allt han fått utstå, men Svedelid har kallt förklarat att vill han vara skriven får han finna sig i sitt öde, vilket Hassel knotande har accepterat. Med Hassel som språkrör vill Svedelid peka på ett samhälle där mycket gått snett, och som den nostalgiker han är tycker han att mycket var bättre förr. Senaste Hasselboken heter ”Dödens medicin”.

Svedelid skriver också en serie ungdomsdeckare om ett gäng i en förort. Betong-Rosorna kallar de sig och böckerna är tänkta att vara roliga och spännande med mening. I dem kan Svedelid skildra äventyr från sin egen brokiga barndom, händelser som hans mor vägrade tro hennes oskyldige gosse varit med om.

Olov Svedelid är mycket historiskt intresserad och skriver historiska romaner för både vuxna och ungdom. Han har vidare skrivit personligt färgade läroböcker för mellanstadiets tre årskurser. Tillsammans med bäste vännen Leif Silbersky skriver han detektivromaner med den gamle judiske advokaten Rosenbaum som huvudperson. I dessa böcker tar författarna upp frågor om existens, moral och skuld. Den senaste från deras pennor heter ”Gå i döden”. Svedelid har skrivit ett drygt hundratal böcker i många olika genrer, förutom ett otal noveller. En bok som ligger honom varmt om hjärtat är ”Sommaren med pappa”, som skildrar en samling utanförmänniskor som funnit sig väl tillrätta med sitt sätt att leva.

I mitten av 80-talet startade Olov Svedelid Senior-Teatern i Stockholm men fann efter nio pjäser och tre och ett halvt år att han inte hade tid eller råd att fortsätta som teaterproducent. Numera skriver han pjäser till andra fora. TV har filmat ett antal av hans böcker. Filmerna om Hassel har varit särskilt uppskattade – tio långfilmer med samma huvudperson lär vara rekord.

Svedelid är medlem i ett antal föreningar, viktigaste – och roligaste – är Föreningen Kriminalförfattare i Stockholm och Stallbröderna. Han påstår sig vara en harmonisk person med fin familj, goda vänner och mycket arbete. Olov Svedelid planerar att – om det inte dyker upp ytterligare idéer – skriva sin sista bok det år han fyller hundra.

Därefter skall han lära sig spela golf.

andra TIDIGARE HEDERSledamöter