Torsten Jungstedt

1918-2006
Invald 1977.

In memoriam av Johan Wopenka

För svenska folket var Torsten Jungstedt en radio- och tv-personlighet, men först och främst filmexpert. Under många år var han bl.a. programledare för radions »Biodags« och tv:s »Filmkrönikan« samt en oerhört kunnig och respekterad filmkritiker i olika medier. Men han blev känd tack vare den nattliga radioserien »Mannen i svart« och de två klassiska skräckantologierna Mannen i svart och Stora skräckboken. Han ställde också samman en lovordad antologi om verkliga brott, Mord, mördare med mera.

Torstens Jungstedts intresse för kriminallitteratur var stort och brinnande – och han var en lika duktig deckarkritiker som filmdito, även om detta är mindre känt. Om man, när man svarade i telefon, möttes av en längre, välmodulerad ramsa på latin visste man att det var Torsten som ringde: dels för att få tips om läsvärda böcker och författare, men också för att själv berätta om böcker han läst och ville rekommendera till Deckarakademins läsgrupper.

Han var även en varm anhängare av Svenska Deckarbiblioteket i Eskilstuna, till vilket han redan donerat en stor del av sin imponerande deckarsamling. Filmexperten Torsten Jungstedt var en kändis. Deckarälskaren Torsten Jungstedt var mindre känd – men också i den rollen en stor kännare, mycket saknad av de som kände honom.

 

Bibliografi i urval:

Mannen i svart 1955.

Stora skräckboken 1959.

Mord, mördare med mera 1960.

andra TIDIGARE HEDERSledamöter